International Meeting of Mountain Tourism "Via Egnatia" Kandavia/Ylliria

Marrin pjese shoqerite Alpinistike e Bjeshkatare nga gjithe Rajoni si dhe ekipet e shoqerite nga e gjithe R.Shqiperise
Perfaqesues nga Ministria e Turizmit , Pushtetit Vendor

Dt 04 Nentor E Shtune Vend Takimi : Skampa ( ish Turizmi ) para Postes se Kalase
Vendosja ne Hotele e miqve nga ora 14 :00 - 18 :00
Ora 18:00 Konferenca per Rrugen Egnatia ( marrin pjese Ministri Blendi Klosi , Kryetari i Bashkise , Prefekti , Agjenc. Kombetare e Bregdetit , Agjencia Kombetare e Turizmit , Universtiti , Shoqerite dhe federatat etj)
Vendi i zhvillimit salla e konferencave Skampa ( ish Turizmi ) !
Pritja e perfaqesuesve te grupeve pjesmarese nga Prefekti !

Çelja e Mbremjes ora 19 : 30

Fjala e Rastit dhe Darka ( Darka+ 2 Pije per person) me Tingujt e Muzikes , kenge te kenduara nga kengetaret anetare te AST dhe ritmit te valleve ne Ambjentet e Kompleksit ARTUR

Ora 23: 30 Mbyllja


Dt 5 Nentor

Nisja per ne Mirake me automjete ora 08 : 00
Largesia me automjete Elbasan - Mirake 17 km ( 20 min )
Pas mberritjes ne X
Mirake pergatitja per Ecjen
Ecja per Grupin e pergjithshem
Mirake - Ura e Kamares - Rruga Egnatia eshte ngjitje e lehte dhe mund te behet nga te gjitha moshat ( 1 ore e 30 minuta ngjitje)

Ura e Kamares eshte nje ure e rindertuar ne stilin Otoman 10 min larg Mirakes

Fragmente te rruges Egnatia ose sic njihej ndryshe dhe Kandavia ndodhet 1:30 ore larg nga Ura e Kamarres
Via Egnatia apo ndryshe Kandavia .
Via Egnatia ka dy variante shpjegimi etimologjik :
1. Emri i Konsullit romak Egnatus qe e rikostruktoji rrugen ( pasi ne te vertete ajo ekzistonte me pare )
2. E giate apo ndryshe e gjate ....
Kandavia quhej ndryshe kjo rruge sepse ajo zoterohej nga Fisi ILIR i Kandaveve .

Pas mberritjes tek rruga Egnatia , nje grup mund te pushoje ketu dhe te prese grupin tjeter qe ka deshire te vazhdoje Ecjen per ngjitjen e majes se Polisit (Maja prane rruges Egnatia) .( 2 ore ngjitje)

Lloji i ecjes pa Veshtiresi i pershtatshem per te gjitha moshat

Kthimi tek trakti rruges Egnatia ora 14 : 00

Muzike Vallle dhe katering nga ora 14:00 - 16:00
Kthimi

Pagesa per ata qe do te flene ne Hotel eshte 25 Euro personi ku perfshihet ( Fjetja ne Hotel + Darka + Mengjesi i paketuar ) + Kateringu ne Mal

Pagesa per ata qe nuk do te flene ne hotel eshte 1500 leke personi ku perfshihet ( Darka e Mbremjes festive )
Deri ne 50 pjesmarres (nga anetaret e ast qe kane bere pagesen e mbremjes) ne ecjen e segmentit te rruges Egnatia , Mirake do paguajne shtese vetem rrugen 300 leke
Ata qe duan te marrin pjese vetem ne aktivitetin e dites se Diele do te paguajne 600 leke personi ( Udhetimi + Kateringu ) , por duhet te prenotojne pasi vetem atehere marrim masa per transport .

Afati i fundit per Prenotimet e pjesmarjes do te jete dt 29/10/2017

Vendet ne Mbremjen e dt 04/11/ 2017 do te jene te Limituara per arsye te kapacitetit te Salles.

Prenotimet do te behen ne kontaktet e meposhtme :
Marsel Çoçoli +355684822664
Elkierd Deliu 0674503169
Artur Guni 0694799855
Denis Dyrmishi 0693770646 (Zyrat e Intersig prane Stadiumit ,fillimi i Bulevardit)
INTERSIG_________________________________
VIENNA INSURANCE GROUP
Blvd. Aqif Pasha ,pll nr 26 kt 1
Pranë stadiumit Ruzhdi Bizhuta.
Telefon: +355 (0) 54 256220
Mobile:
+355 (0) 69 60 76962

Ju mirepresim

Before dinner, if you arrive before 15:00 , AST Elbasani will offer each group a guide at Elbasan city .
At 17: 00 - 18:00 hotel accomodation
Dinner on 29 October

Opening time 19: 00
Casual word and Dinner (Dinner + 2 drinks per person) with the sound of music, song sung by members of AST singers and rhythm dances in the ''ARTUR complex''

Time 24: 00 Closing


05/11/2016

Mirakë departure with vehicles 08: 00
The Distance with vehicles Elbasan - Miraka is 15 km (20 min)
After arrival in Mirake , the preparation for walking
Starting the climbing to Polisi 09: 00
7 km in total
3 hours of walking


At the top of Polisi we will make again a break
After we return to the environments of egnatia will be offered a simple lunch (Catering)!

Type of walking : without difficulty

Return to Mirake 16: 00
Departure for Elbasan

Payment for those who will be sleeping in hotel is 25 Euro person that include (Night in Hotel + Dinner + Breakfast) + catering


Deadline for bookings' participation will be 28/10/2017

Participants in the evening of the date of 04/11/2017 will be limited due to the capacity of the room.

Nje shikim te shkurte historik te kesaj Rruge Historike.
Historia e rruges Egnatia eshte e shtrire ne me teper se 2000 vjet.
Gjithashtu ka 2 mundesi shpjegimi per Emrin qe ajo mbart
1. Emri I konsullit romak Egnatus I cili beri rinderimin e rruges.
Sepse rruga ndodhej aty dhe perpara se te vinin pushtuesit romak.
Via Egnatia latinisht gjithashtu perkthehet dhe Shqip “ilirisht”
Via: Si vijë uji. Via= si vizë e drejte dhe e holle.
Egnatia= si E giatë. Duke marresh parasysh qe shkronjat dyshe nuk shqiptoheshin..
2. Via Egnatian njihet dhe me Emrin Kanda Via.
E Quajtur Kandavia per shkak te Fisit Ilir qe zoteronte kete “Vij” (Rruge) më përpara. Kandavia eshte permendur dhe nga Aristoteli ne shekullin e IV para krishtit. Ku ai e cileson si tregeti e begate per shkak te rruges Egnatia:
( Atje eshte nje vend ne mes te gjatesise se rruges ku ndodhet nje treg nga Pontus( deti I zi). Vijne dhe sjellin produkte per te shitur nga LesBos, Kios, dhe Thasos ku tregtaret nga Deti I Adriatikut shesin Amfora nga Kerkia.

Pjesa lindore midis Thesalonikis dhe Byzantit gjithashtu ka nje histori te gjate. Ne shekullin e V para Krishtit shkrimtari tjeter Antik Tukididi( Thucydides) shkruan:
Më e rendesishmja dhe me e gjëra eshte Rruga e Poshteme e cila vjen nga Byzatinium dhe lidhet me Maqedonine Lindore deri Thermi afer Thesalonikisë.
Prej andej rruga ndahej ne dy drejtime: njera drejt Jugut te Greqise dhe tjetra ne perendim te Maqedonise nga Iliria deri ne Dyrrachium.( Durres).
Dhe vite me vone po kjo rruge Njihet me Emrin Romak Via Egnatia.
Herodoti shkruan ne shekullin e IV para Krishtit:
“Rruga Mbreterore” permes Thrakis anash detit. Mundesisht I referohet Mbretit Pers, Darit dhe Kserksit ku mendohet te kene perdorur kete pjesen e lindore te rruges ne luften e Persise.
Gjithashtu Aleksandri I Madh kur vinte nga Pella perdori kete rruge ne drejtim te kundert per te Sunduar ne Lindje.
Pra kjo eshte nje rruge shume me e vjeter se çmendohet sot.

Via Egnatia eshte e njohur per perdorimet e saj Tregtare dhe perdorime ushtarake. Ketu historianet e kane ndare ne 4 Periudha:
- Periudha Ilirike ( para vitit 146 p.k )
-Periudha Romake (146 para Krishtit deri AD 330 “pas Krishtit”)
-Periudha Bizantine ( PK 330-1453 me nderpreje)
-Periudha Ottomane (1453-1913).